Stresle Başa Çıkmak İçin Beslenme Stratejileri
Stres, herkesin hayatında zaman zaman karşılaşabileceği normal bir tepki olarak tanımlanabilir. Bu durum bazen uzun bazen de kısa sürebilir. Bu tip zamanlarda birçok başlıkla kişi kendine iyi gelen şeyleri bulabilir. Bu başlıklardan bir tanesi de beslenme olarak değerlendirilebilir.
Stresli olduğumuz zamanlarda atıştırmayı bazen artırabiliriz. Sağlıklı seçenekler kendimize sunarak bu süreci en iyi şekilde yönetmek mümkün. Yazımızda, stresle başa çıkarken ne gibi beslenme stratejileri kurmamız gerekir, bundan bahsediyoruz. Siz de bu konu üzerinde bir araştırma yapıyorsanız yazımızın devamını okuyabilirsiniz!
Günümüz Teknolojisinde İçecekler Hazırlamak Artık Çok Pratik!
Günün koşturması fazlaysa ve stresli bir gündeysek kendimize güzel içecekler hazırlayabiliriz. Artık hızlıca malzemeyi karıştıran birçok ürün var. Sevdiğimiz bir süt çeşidinin içine mevsim meyvelerini ve Fellas Glutensiz Yulaf Ezmesi’ni ekleyerek hem besleyici hem de lezzetli öğünler hazırlayabilirsiniz. Bu karışımları hızlı bir kahvaltı için yanınıza alabileceğiniz gibi gün içinde enerjinizin tükendiği noktada da tüketebilirsiniz. Böylelikle düzenli ve dengeli beslenme kuralınızı ihlal etmeden günü tamamlayabilirsiniz. Düzenli aralıklarla sağlıklı ve dengeli besinler tüketmek vücut fonksiyonlarının düzenlenmesine ve enerji seviyelerinin korunmasına yardımcı olabilir. Ayrıca öğün atlamamak kan şekerini düşürerek stresle başa çıkmanızı destekleyebilir.
Lif, Vitamin ve Mineral Bakımından Zengin Beslenmek
Vücudun stresle mücadele edebilmesi için vitamin ve mineraller oldukça değerli kaynaklar olduğunu uzmanlar açıklıyor. C vitamini, B vitamini, Magnezyum ve Çinko gibi antioksidanlar ve mineral içeren besinler stresli günlerinizde size yardımcı olabilir. Turunçgiller, yeşil yapraklı sebzeler, tam tahıllar ve kuruyemişler bu tür besinlere örnek olarak sıralanabilir. Bu malzemeleri kullanarak kendinize lezzetli salatalar hazırlayabilir ve yanınıza alarak gün içinde tüketebilirsiniz.
Ana ve Ara Öğünler Dışında Sağlıklı Atıştırmalıkları Tüketebilirsiniz
Stresli olduğumuzda metabolizmamız daha hızlı çalışabilir ve ek enerjiye ihtiyaç duyabiliriz. Böyle durumlarda hızlı tükenen karbonhidrat bakımından zengin atıştırmalıklar tüketmek yerine protein gibi yavaş yakılan atıştırmalıklara öncelik verebilirsiniz. Taşınması kolay hem de pratik tüketilen Fellas’ın protein bar çeşitlerini çantanıza koyabilirsiniz. Bunun gibi pişmanlık yaşatmayan birçok sağlıklı atıştırmalıkla kendimizi gün içinde dengeleyebilirsiniz.
Omega-3 Yağ Asitleri İçeren Besinler Tüketmek Stresinizi Azaltmaya Yardımcı Olabilir
Omega-3 yağ asitleri, duygusal sağlığı etkileyen serotonin ve dopamin gibi salgıların üretimini etkileyebilir. Bu da ruh halini düzenlemeye ve stresle ilişkili duygusal zorlukların üstesinden gelmeye yardımcı olabilir. Somon, keten tohumu ve ceviz omega-3 bakımından zengin gıdalara örnek olarak sıralanabilir. Keten tohumunu hazırladığınız sağlıklı içeceklere dahil edebilirsiniz. Cevizi ise kahvaltılarınızda güne başlarken tüketebilirsiniz.
Bağırsak Sağlığınızı Destekleyerek Stresinizi Azaltmaya Yardımcı Olabilirsiniz
Sindirim sisteminin ve bağırsak hareketlerinin dengede kalması kişinin stresle başa çıkmaya çalıştığı zamanlarda önemli olabilir. Sağlıklı bağırsak mikrobiyotası, vücuttaki iltihaplanmayı düzenleyebilir, bağışıklık sistemini güçlendirebilir ve beyin sağlığını destekleyerek stresle mücadeleye yardımcı olabilir. Probiyotik içeren besinler arasında yoğurt, kefir ve turşu gibi fermente gıdalar, prebiyotik içeren besinler arasında soğan, sarımsak ve muz gibi besinler sıralanabilir. Bağırsak hareketini çoğaltan lifli gıdalar arasında ise tam tahıllılar ve baklagiller bulunur.